8 Mayıs 2012 Salı

YENİ TÜRK TİCARET KANUNU UYARINCA ÇIKARILACAK TÜZÜK VE YÖNETMELİKLER




                       Yazan: Cahit YERCİ

6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu (Yeni TTK) ve 6103 sayılı Türk Ticaret Kanununun Yürürlüğü ve Uygulama Şekli Hakkındaki Kanun (TTKYUŞHK) 1 Temmuz 2012 tarihinde yürürlüğe girecektir.
 
Yeni TTK hükümleri uyarınca, aşağıda alt başlıklar altında belirtilen tüzük ve yönetmeliklerin çıkarılması gerekmektedir 
 
1.      Tüzükler
 
·      Ticaret sicil müdürlüklerinin kurulmasına ve işleyişine ilişkin usulleri ve esasları düzenleyen tüzük.
·      Ticaret şirketlerinin işlemlerini, işlem ilkelerini ve usulünü belirleyen tüzük.
·      Gemi tasdiknamesinin ve bayrak şahadetnamesinin nasıl düzenleneceğini, geminin adının gemi üzerine nasıl yazılacağını ve bu Bölüm hükümlerinin uygulama şeklini belirleyen tüzük.
·      Gemi sicili tüzüğü. 

2.      Yönetmelikler

·      Ticaret sicil müdürlüklerinin kurulmasında aranacak koşullara ilişkin yönetmelik.
·      Bağımsız denetleme kuruluşlarının kuruluş ve çalışma esasları ile denetleme elemanlarının niteliklerini belirleyen yönetmelik (Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanacak, Bakanlar Kurulu’nca yürürlüğe konulacak).
·      Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın izniyle kurulan anonim şirketler dışında kalan şirketlerin genel kurullarında adı geçen bakanlık temsilcisinin bulunacağı durumlar ile bu temsilcilerin görevlendirilmelerine ilişkin usul ve esasları düzenleyen yönetmelik.
·      Pay ve pay senetlerinin tevdi edileceği kişiler, bağlı olacakları usul ve esaslar, temsil belgesinin içeriği hakkında yönetmelik.
·      Anonim şirketlerin ve şirketler topluluğunun yönetim kurullarının yıllık faaliyet raporlarının zorunlu asgari içeriklerini belirleyen yönetmelik.
·      Yolcu taşımasına ilişkin olarak Ulaştırma Bakanlığı’nca hazırlanacak yönetmelik.
·      Grup sigortalarında, ayrılma, ödünç alma, indirme, bildirim yükümlülüğü ve ilgili diğer konular hakkında Hazine Müsteşarlığı’nın bağlı olduğu Bakanlık tarafından çıkartılacak yönetmelik.
·      Küçük ve orta büyüklükteki işletmeleri tanımlayan ölçütlere ilişkin  yönetmelik.
·      Sermaye şirketlerince açılacak internet sitesinin tescili ve ilgili diğer hususlar hakkında yönetmelik.
·      Sermaye şirketlerinde yönetim organlarının elektronik ortamda yapacağı toplantılara ilişkin yönetmelik. 

3.Tüzük ve Yönetmeliklerin Yayımlanması

1’inci ve 2’nci başlıklar altında belirtilen, sırasıyla, tüzüklerin ve yönetmeliklerin Yeni TTK’nın yayımı tarihinden (14/02/2011’den) itibaren bir yıl içinde (14/02/2012 tarihine değin) yayımlanması gerekmektedir (TTKYUŞHK m. 42/1). Bu gerekliliği ortaya koyan TTKYUŞHK, bugün itibarıyla, daha yürürlüğe girmemiştir. Dolayısıyla, tüzük ve yönetmeliklerin 14/02/2012 tarihine değin yayımlanması gereğine işaret eden hüküm yok hükmündedir. Ayrıca, Yeni TTK hükümlerine göre çıkarılacak tüzük ve yönetmeliklerin, belirtilen kanunun yürürlüğe gireceği 01/07/2012 tarihinden uygulanması olanağı da yoktur.  




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder