13 Kasım 2015 Cuma

İNTERNETTE SOSYAL SORUMLULUK




Yazar: Cahit YERCİ,

            Yeminli Mali, Müşavir

 Giriş

 

İnternette doğru bilgi de,  yanlış bilgi de var.

 

İnternet ortamına girilen bilginin doğruluğunu denetleyen herhangi bir kişi ya da kuruluş olmadığına göre, herhalde konu, biraz, bilgi paylaşan kişinin sosyal sorumluluk bilinciyle ve anlayışıyla  ilgili.

 

Yanlış bilgiyle karşılaşanın da bu alanda sosyal sorumluluğu  olmalı kuşkusuz. Bu sorumluluk içinde,

 

  • yanlışa dikkat çekmek,
  • yanlış bilgiyi paylaşana bu yanlışını düzeltme fırsatını sunmak ve bu düzeltmeyi teşvik etmek,
  • gerek duyulan hallerde de doğru bilgiyi sosyal medya ortamına   bizzat sunmak,



vardır denilebilir.

 

Söz konusu sorumlulukların yerine gelmediği ortamda yanlış bilginin doğru sanılması ya da zaman içinde doğruyu kovarak, doğrunun yerine geçmesi riski de var.

 

Neden Bu Yazı?

 

Sosyal medyada çok sık olarak yanlış olduğunu düşündüğüm bilgilerle karşılaşıyorum. Söz konusu yanlış bilgilerin bazılarının kamuoyunu yanlış biçimlendirmeye ve oluşturmaya yönelik olduğunu düşünüyorum. Yanlış bilgilerin bazıları ise, uzmanı olunmayan konularda bilgi paylaşmaktan  sakınmamaktan kaynaklanıyor.  

 

Son karşılaştığım vergi konusundaki bir paylaşım bana bunları düşündürdü ve bu yazıyı yazmaya yöneltti.

 

Bu yazıyla, biraz dolaylı olsa da, yanlış bilgiler ve yorumlar içeren  bir paylaşımı vergi konusunda doğru bilgiler içeren bana ait bir paylaşımla düzeltmeyi amaçlıyorum. 

 
Vergiye İlişkin Birkaç Küçük Bilgi  

 

Vergi, genel olarak, gelirden, harcamadan ve servetten olmak üzere, üç ana kaynaktan alınıyor.   

 

Ülkemizde uygulanan,
  • gelir vergisi ve kurumlar vergisi gelir vergilerine,
  • katma değer vergisi ve özel tüketim vergisi harcama vergilerine,
  • emlak vergisi ve motorlu taşıtlar vergisi servet vergilerine, 

örnektir.

 

Bir Örnek Olay Temelinde Değerlendirmeler

 

Diyelim, serbest meslek erbabısınız; Serbest Muhasebeci Mali Müşavir (SMMM)  unvanınız var ve bir A.Ş’ye verdiğiniz serbest meslek hizmetinin karşılığını 100.- TL olarak belirlediniz.

 

Verdiğiniz hizmet katma değer vergisinin konusunu oluşturur. Dolayısıyla, 100  TL üzerinden % 18 oranında (18 TL) KDV hesaplamanız ve hizmetin alıcısı A.Ş’den tahsil etmeniz gerekir. Tahsil ettiğiniz bu tutarı KDV mükellefi sıfatıyla vergi dairesine beyan etmeniz zorunludur. Söz konusu tutar, sunduğunuz hizmet nedeniyle hizmet sunulan A.Ş.’den tahsil edilen bir tutar olduğu için bunun sizin satın alma gücünüzde bir eksilme yaratması söz konusu değildir.

 

Ayrıca, sunduğunuz serbest meslek faaliyetleriyle ilgili olarak yapmış olduğunuz harcamalar nedeniyle yüklendiğiniz KDV varsa bunu tahsil ettiğiniz KDV’den mahsup ederek geri kalan kısmı  vergi dairesine ödeme olanağınız vardır. Bu suretle serbest meslek faaliyetiniz nedeniyle ödediğiniz KDV’nin üzerinizde bir yük olarak kalması da engellenir. Yasa size bu olanağı vermiştir.      

 

Hizmet alıcısı A.Ş.’nin serbest meslek hizmetinizin karşılığını oluşturan 100 TL’lk tutardan % 20 oranında (20 TL) gelir vergisi tevkifatı yapıp bunu sizin adınıza vergi dairesine yatırması ve size de tevkifattan sonra kalan 80.- TL’yi ödemesi gerekir.   

 

Bu açıklamalar uyarınca, düzenleyeceğiniz serbest meslek makbuzunun içeriği aşağıdaki gibi olur:

 

 
Tutar (TL)
Hizmet Bedeli
100
KDV (% 18)
18
Gelir Vergisi Tevkifatı (% 20) (-)
20
Tahsil Edilecek Tutar
98

 

Gelir vergisi yükünüz, bu aşamada, (20/100=) % 20’dir ve bu da gelir vergisi tevkifat oranına eşittir.

 

Yıl içinde serbest meslek faaliyetleri nedeniyle elde ettiğiniz bütün hasılatlarınızı (tevkifattan önceki tutarları) toplayıp, bu hasılatları yaratan serbest meslek faaliyetlerinin üretilmesi için yaptığınız harcamaları bundan düşerseniz yıllık gelir vergisi matrahınızı bulursunuz.[1] [2] Bu matrah dilimlere ayrılır ve her bir dilim üzerinden sırasıyla, % 15, % 20, % 27, % 35 oranlarında gelir vergisi hesaplanır.     

 

Diyelim ki, 2015 yılındaki toplam gelir vergisi matrahınız 66.000 TL’dir. Bunun üzerinden ödenecek gelir vergisi aşağıdaki gibi olacaktır: 
 

 
Tutar (TL)
Vergi Oranı (%)
Vergi (TL)
1.            Dilim
12.000
15
1.800
2.            Dilim
17.000
20
3.400
3.            Dilim
37.000
27
9.990
 Gelir Vergisi Matrahı
66.000
Gelir Vergisi
15.190

 

Yukarıdaki 15.190 TL’lik vergiden yıl içinde tevifat yoluyla ödenen gelir vergilerinizi düşecek ve geri kalan tutarı vergi dairesine ödeyeceksiniz. Bu suretle nihai vergi yükünüz toplamda  15.190 TL’yi geçmeyecektir.

 

Sonuçta, 2015 yılındaki 66.000 TL’lik gelir vergisi matrahı için ortalama vergi yükünüz de (15.190/66.000=) % 23 olacaktır. Elinizde kalacak gelir vergisinden sonraki tutar da (66.000 – 15.190=) 50.180 TL olacaktır. Bu da vergiden önceki tutarın (50.180/66.000=) % 77’sidir.  Harcanabilir geliriniz (satınalma gücünüz) kazancınıza göre gelir vergisi yükü kadar (% 23 oranında) azalmış olacaktır.

 

Harcanabilir gelirinizi kişisel ve ailevi amaçlarla harcarken mal ve hizmet bedeli içinde KDV ödeyeceğiniz ve ödediğiniz bu KDV’yi nihai olarak üstleneceğiniz kesindir. Bu KDV olmasa satın alabileceğiniz mal ve hizmet demetine göre KDV olan durumda daha az mal ve hizmet demeti alabileceğiniz anlamına gelir.



[1] Konuya ilişkin bazı özellikli konular daha vardır. Yazıyı fazla uzatmamak için bunlar ihmal edilmiştir.
[2] Konular irdelenirken Geçici Vergi konusu ihmal edilmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder