3 Ocak 2014 Cuma

KURUMSAL YÖNETİM İLKELERİ YATIRIMCI İLİŞKİLERİ YÖNETİCİSİ İSTİHDAMINI ÖNGÖRÜYOR


                   Yazar: Cahit YERCİ, MA, YMM

 
Bugün yayımlanan II-17.1 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu Tebliği[1] ile kurumsal yönetim ilkeleri yeniden düzenlenmiştir.   

 

Söz konusu tebliğe göre, payları halka arz edilmiş olan veya halka arz edilmiş sayılan ortaklıklardan,

 

·      payları borsada işlem görmeyenler,   

·      payları Ulusal Pazar, İkinci Ulusal Pazar veya Kurumsal Ürünler Pazarı dışındaki diğer pazar, piyasa veya platformlarında işlem görenler,

 

haricinde kalan ortaklıklar, yatırımcılarla olan iletişimlerini sağlamak üzere, 30/06/2014 tarihine değin “yatırımcı ilişkileri bölümü” [2] oluşturmak zorundadır.

 

Söz konusu bölümün başına getirilecek kişide ise,

 

·      “Sermaye Piyasası Faaliyetleri İleri Düzey Lisansı”na,

·      “Kurumsal Yönetim Derecelendirme Uzmanlığı Lisansı”na

                                                             

sahip olma koşulu aranmaktadır. Tebliğin “üçüncü grup ortaklıklar” [3] olarak tanımladığı ortaklıklarda kurulacak yatırımcı ilişkileri bölümünün yöneticisinin ise “Sermaye Piyasası Faaliyetleri İleri Düzey Lisansı” ve “Kurumsal Yönetim Derecelendirme Uzmanlığı Lisansı”nın herhangi birine veya sadece ‘‘Sermaye Piyasası Faaliyetleri Temel Düzey Lisansı”na sahip olması yeterlidir.

 

Yatrımcı ilişkileri bölümü yöneticisi, aynı zamanda, ortaklıkta tam zamanlı olarak çalışmalı[4] ve  kurumsal yönetim komitesi üyesi konumunda olmalıdır.   

 

Yatırımcı ilişkileri yöneticisi aşağıdaki görevleri yerine getirecektir:

 

·      Yürütmekte olduğu görevlerle ilgili olarak yılda en az bir kez yönetim kuruluna rapor hazırlamak ve sunmak.

·      Ortaklığın yatırımcılarla yaptığı yazışmaların kayıtlarının sağlıklı, güvenli ve güncel olarak tutulmasını sağlamak.

·      Ortaklık pay sahiplerinin ortaklıkla ilgili yazılı bilgi taleplerini yanıtlamak.

·      Genel kurul toplantısı ile ilgili olarak pay sahiplerinin bilgi ve incelemesine sunulması gereken dokümanları hazırlamak.

·      Genel kurul toplantısının ilgili mevzuata, esas sözleşmeye ve diğer ortaklık içi düzenlemelere uygun olarak yapılmasını sağlayacak tedbirleri almak.

·      Kurumsal yönetim ve kamuyu aydınlatma ile ilgili her türlü husus da dahil olmak üzere sermaye piyasası mevzuatından kaynaklanan yükümlülüklerin yerine getirilmesini gözetmek ve izlemek.

 

 

 

 



[1]03/01/2014 tarihli ve28871 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.
[2]Yatırımcı ilişkileri bölümünün görevi, kamuya açıklanması kaydıyla çeşitli birimler tarafından da yerine getirilebilir. Bu halde, görevlerden en çoğundan sorumlu olan yönetici, yatırımcı ilişkileri bölümü yöneticisi olarak kabul edilir ve birinci fıkradaki görevler bu personel tarafından yerine getirilir.
[3]Üçüncü grup ortaklıklar, tebliğde birinci ve ikinci grup ortaklıklar olarak tanımlanan ortaklıkların dışında kalan ve payları Ulusal Pazar, İkinci Ulusal Pazar ve Kurumsal Ürünler Pazarında işlem gören diğer ortaklıkları ifade etmektedir. Birinci ve ikinci grup ortaklıklar ise, aynı tebliğ uyarınca, aşağıdaki gibidir:
a) Birinci grup: Piyasa değerinin ortalaması 3 milyar TL’nin ve fiili dolaşımdaki payların piyasa değerinin ortalaması 750 milyon TL’nin üzerinde olan ortaklıklar.
b) İkinci grup: Birinci grup dışında kalan ortaklıklardan, piyasa değerinin ortalaması 1 milyar TL’nin ve fiili dolaşımdaki payların piyasa değerinin ortalaması 250 milyon TL’nin üzerinde olan ortaklıklar.
[4]Menkul kıymet yatırım ortaklıklarında söz konusu personelin ortaklıkta tam zamanlı olarak çalışması zorunlu değildir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder