5 Ocak 2014 Pazar

MATRAH FARKINDAN KAYNAKLANMAYAN KDV FARKINA GÜMRÜK CEZA UYGULAYABİLİR Mİ?


  

                      Yazar: Cahit YERCİ, MA, YMM


 

(Kaynak Notu: Bu yazının kaynağı, Cahit YERCİ tarafından yazılan ve 2005 yılında, Ankara’da,  Yaklaşım Yayıncılık tarafından yayımlanan Gümrük Vergisi Dahil İthalatta Katma Değer Vergisi (KDV) adlı eserdir).

Katma Değer Vergisi Kanunu (KDVK) mal ve hizmet ithalatını katma değer vergisine (KDV’ye) tabi tutmuştur.  Mal ithalatında  KDV  gümrük idaresince alınmaktadır  ve söz konusu verginin tahsilatı ve ceza uygulaması  Vergi Usul Kanunu’na (VUK’a) değil, Gümrük Kanunu (GK) hükümlerine tabidir.  

KDVK’nın 48’inci maddesinde ithalatta alınan katma değer vergisi bakımından ceza uygulamasında Gümrük Kanunu’nda (GK’da) yazılı olan esaslara göre işlem yapılacağı hükme bağlanmıştır.

KDVK’nın 51’inci maddesiyle de, vergi kaybına bağlı olarak uygulanabilecek cezalar bulunacak matrah farkından kaynaklanan vergi kayıplarıyla sınırlı tutulmuştur.

İthalatta KDV yönünden matrah farkı olmadığı halde KDV farkı doğuran işlemler bulunabilmektedir. Örneğin, malın KDV yönünden beyan edilen matrahı aynı olmakla birlikte,  malın beyan edildiği tarifeden başka bir tarifeden beyan edilmesinin gerektiği ve bu durumun KDV yönünden vergi farkı yarattığı haller vardır. Böyle durumlarda, KDVK’nın ceza uygulamasını matrah farklarından kaynaklanan vergi kayıplarıyla sınırlamış olmasından ötürü KDV bakımından ceza uygulanamayacaktır.  

KDV yükümlüsünün ithalatta KDV bakımından matrah farkına sebebiyet vermemekle birlikte, yanlış beyanı dolayısıyla vergi farkına yol açtığı ve bu işlem nedeniyle gümrük idaresinin ceza uygulamasına muhatap olduğu hallerde haksız bu işleme karşı idari ve yargısal başvuru olanaklarını kullanması uygun olacaktır.       

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder