17 Aralık 2013 Salı

DEFTER TUTMANIN AMACI YALNIZ VERGİ MİDİR?


 

Yazar: Cahit YERCİ, MA, YMM

 

Türk Ticaret Kanunu’nun (TTK’nın) 64/1’inci maddesi uyarınca,

 

·      her tacir, ticari defterleri tutmak ve defterlerinde, ticari işlemleriyle ticari işletmesinin iktisadi ve mali durumunu, borç ve alacak ilişkilerini ve her hesap dönemi içinde elde edilen sonuçları, TTK’ya göre açıkça görülebilir bir şekilde ortaya koymak zorundadır.

·      defterler, üçüncü kişi uzmanlara, makul bir süre içinde yapacakları incelemede işletmenin faaliyetleri ve finansal durumu hakkında fikir verebilecek şekilde tutulur.

·      işletme faaliyetlerinin oluşumu ve gelişmesi defterlerden  izlenebilmelidir.

 

 Yukarıda belirtilen hükümler ticari defterlerin tacirlerce hangi amaca yönelik olarak tutulacağını da ortaya koymaktadır. Buna göre, ticari defterler, işletme faaliyetlerinin oluşumu ve gelişimi ile işletmenin finansal durumu hakkında fikir vermek amacıyla tutulur.    

 

Vergi Usul Kanunu (VUK) hükümleri gereğince ise defter tutmanın amacı vergiseldir. Bu husus, mükelleflerin VUK hükümlerine göre tutacakları defterleri, vergi uygulamasında,

 

·     mükellefin vergi ile ilgili servet, sermaye ve hesap durumunu tespit etmek,

·     vergi ile ilgili faaliyet ve hesap sonuçlarını tespit etmek,

·     vergi ile ilgili işlemleri belli etmek,

·     mükellefin vergi karşısındaki durumunu hesap üzerinden kontrol etmek ve incelemek,

·     mükellefin hesap ve kayıtlarının yardımıyla üçüncü kişilerin vergi karşısındaki durumlarını (emanet mahiyetindeki değerler dahil) kontrol etmek ve incelemek,

 

amaçlarını sağlayacak şekilde tutmalarını öngören, VUK’un 171’nci maddesiyle hüküm altına alınmıştır.

 

Bu amacı sağlamak ve VUK’un 171 ilâ 226’ncı maddelerinde yazılı esaslara da uymak kaydıyla  mükellefler defterlerini ve muhasebelerini işlerinin bünyesine uygun olarak diledikleri usul ve tarzda tanzim etmekte serbesttirler (VUK m. 175).  Genel kural budur. Bununla birlikte, VUK’un 175’inci ve mükerrer 257’nci maddelerinde yazılı yetkilere dayanılarak yapılan düzenlemeler, bu genel kuralı önemli ölçüde değiştirmiş ve defterler yalnızca vergisel amaçla tutuluyor olmaktan çıkmıştır.   

 

TTK’nın 64/5’inci maddesinde yapılan gönderme uyarınca, tacirler, ticari defterlerini VUK hükümlerine göre tutmak ve VUK’un 175’inci ve mükerrer 257’nci maddelerinde yer alan yetkiye istinaden yapılan düzenlemelere uymak zorundadır. Bu bağlamda, defter ve kayıt tutma, Tekdüzen Muhasebe Sistemi çerçevesinde  olacak ve vergisel amaçtan çok, işletme faaliyetlerinin ve faaliyet sonuçlarının sağlıklı ve güvenilir şekilde ve belli bir sistem dahilinde muhasebeleştirilmesine, finansal bilgilerin doğru, tutarlı ve standart bir şekilde üretilmesi ve sunulması amacına yönelik bulunacaktır. [1]   



[1] Prof. Dr. Remzi ÖRTEN, 13/12/2013 tarihinde Bursa Yeminli Mali Müşavirler Odası’nda UFRS üzerine verdiği Konferans’tan.   
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder