17 Aralık 2013 Salı

VERGİ ÖDEVLERİ TABİRİ

 

Yazar: Cahit YERCİ, MA, YMM

 

Vergi Usul Kanunu’nun (VUK’un) 13’üncü maddesinde “vergi ödevleri” tabirine yer verilmiş, ancak bu tabirin kapsamına hangi ödevlerin girdiği hususu belirlenmemiştir. Ayrıca,  VUK’ta, “vergi ödevleri” başlığı altında sınıflandırılmış ödevlere de rastlanmamaktadır. VUK’ta ödevler “mükellefin ödevleri” başlığı altında düzenlenmiştir. Söz konusu ödevler de,

 

·         defter ve kayıt tutma,

·         defter tasdik ettirme,

·         defter ve belgeleri muhafaza etme, 

·         defter ve belgeleri istenildiğinde yetkili memurlara ibraz etme,

·         belge alma ve belge verme,

·         bildirme,

 

şeklindeki ödevlerden oluşmaktadır. Ayrıca, ilgili vergi kanunlarında yer alan hükümler gereğince, mükelleflerin, beyanname verme ve beyannamede gösterilen matrah üzerinden hesaplanan vergileri ödeme görevi bulunmaktadır.

 

VUK’un 8’inci maddesinde, mükellef, vergi kanunlarına göre kendisine vergi borcu terettüp eden gerçek ya da tüzel kişi olarak tanımlanmıştır. Vergi kanunuyla mükellefe belli ödevler yüklenmesi mükellefe düşecek vergi borcu nedeniyledir. Dolayısıyla, mükellefe yüklenen ödevler, vergiyle ilgili ödevler olmaktadır. Bu bağlamda, mükellefe yüklenen bütün ödevlerin vergi ödevi olduğunu söylemek yanlış olmaz. Nitekim, 25 Sıra Numaralı KDV Genel Tebliği’nin[1] “C” bölümünde de konunun bu şekilde algılanması gerektiğine dair açıklamalar bulunmaktadır. Söz konusu tebliğin belirtilen bölümünde, defter tutma, belge düzenleme, muhafaza ve ibraz gibi ödevler “vergi ödevleri” olarak belirtilmektedir. 

 



[1] 24/02/1987 tarihli ve 19382 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder